×
اطلاعات بیشتر باشه، مرسی برای ارائه بهترین تجربه کاربری به شما، ما از کوکی ها استفاده میکنیم

gegli

روز نوشت

ما درشب یلدا چه کنیم ؟

شب یَلدا یا شب چلّه بلندترین شب سال در نیم کره شمالی زمین است؛ یلدا- همان میلاد به معنای زایش- زاد روز یا تولد است

ایرانیان قدیم  و گاهی جدید !  شب یلدا آخرین شب پاییز را كه درازترین و تاریك ترین شب در طول سال است تا سپیده دم بیدار می مانند، در كنار یكدیگر خود را سرگرم می کنند تا اندوه غیبت خورشید و تاریكی و سردی روحیه آنان را تضعیف نكند و با به روشنی گراییدن آسمان (حصول اطمینان از بازگشت خورشید در پی یك شب طولانی و سیاه كه تولد تازه آن عنوان شده است) به رختخواب روند

ایرانیان قدیم پس از شب یلدا (یكم دی ماه) را خور روز و دی گان؛ می خواندند و به استراحت می پرداختند و تعطیل عمومی  بود. در این روز عمدتاً به این لحاظ از كار دست می كشیدند كه نمی خواستند احیاناً مرتكب بدی كردن شوند كه میترائیسم ارتكاب هر كار بد كوچك را در روز تولد خورشید گناهی بسیار بزرگ می شمرد.

فردوسی به استناد منابع خود، یلدا و خور روز، را به هوشنگ از شاهان پیشدادی ایران (كیانیان كه از سیستان پارس برخاسته بودند) نسبت داده و در این زمینه از جمله گفته است:

كه ما را ز دین بهی ننگ نیست

به گیتی، به از دین هوشنگ نیست

همه راه داد است و آیین مهر

نظر كردن اندر شمار سپهر

ایرانیان در شب یلدا چه می کردند و چه می کنند ؟

در قدیم که برق نبود و چراغ نفتی وهم ،گرد هیزم افروخته می‌نشستند شعر می خوانند ، داستانی می شنیدند و سازی می نواختند ، دست افشانی و پایکوبی  و میوه‌هایی را که انبار کرده بودند به همراه خشکبار و تنقلات می‌خوردند تا سپیده دم بیدار می ماندند تا خورشید طلوع کند و بشارت روشنایی دهد

در ایران امروز نیز شب یلدا  با گرد هم آمدن  افراد در خانه ی بزرگ تر ها  و شب‌نشینی اعضای خانواده و اقوام در کنار یکدیگر برگزار می شود ، خوردن آجیل ، هندوانه، انار و شیرینی و میوه‌های گوناگون از ویزگی های این شب است.. البته شاید خوردن هندوانه  ارتباطی هم با سرخی اتش در شب چهار شنبه سوری داشته باشد ، شاید نماد سرزندگی و سرخ رویی و شادکامی است.

ما درشب یلدا چه کنیم ؟

تغییر سبک نوشتار از تاریخی نویسی هرودوت... به سبک جمال زاده !

1-شب یدا  بروید خانه بزگ تر ها، البته اگر شام بروید بهتر است ، مخصوصا در شهر های بزرگ که ممکن است پول بنزین شما برای رفتن به منزل بزرگ تر ها زیاد بشود. باید این رفتن صرفه اقتصادی هم داشته باشد! حتما خودتان را برای شام دعوت کنید!

2- ازقبل به  بزرگ تر خبر بدهید که هندوانه خوب کجا می فروشند، خواهشا آدرس دقیق بدهید! و بر خواص مختلف هندوانه از جمله داشتن ویتامین های A-B-C-D-E-F-�و فایده ها ی آن در درمان انواع بیماری سرطان، ایدز- بیماری های قلبی و..... تاکید کنید! و بگوید که تمام این خواصش به این است که فقط بزرگتر ها بخرند و کوچک تر ها بخورند ! و اگر غیر از این شود تمام خواص آن از بین می رود..!

 

3- با تاکید و مظلومانه بگوید: اگر هندوانه  شب یلدا به همراه ، سیب و انار و .... خورده نشود ، ممکن است خواص آن کاملا  مفید نباشد که هیچ، مضر هم باشد . این ها را هم به چناب پرفسور X از دانشگاه لندن نسبت بدهید! یعنی برای دروغ های خود وجهه علمی بتراشید! بگوید این آقا از کارشناسان بنام تغذیه جهان است!

 

4- برای خوردن بادام ، گردو ، فندوق و تخمه هم  از اطلاعات بزرگ تر ها کمک بگیرید! مثلا بگوید بابا جان! شما در دوران کودکی در شب یلدا چه می خوردید؟ و از این نوع حرف ها تا می توانید بزنید ! تا خاطرات گذشته که زنده شد! خودشان می روند و این ها را می آورند ، تا می توانید بخورید ! اگر چیزی ماند ، با پررویی بگوید این ها چون خاطرات گرانقدر  خانوادگی و یاد بابا بزرگ و مادر بزرگ را برایم زنده می کنند ! باید با  خود می برم! مگر می تواند کسی جلوی شما را برای زنده نگهداشتن خاطرات اجدا بگیرد! اصلا و ابدا! 

5- اگر روز بعد تعطیل هستید- مخصوص  تهرانی ها و معلمان عزیز- وقت رفتن بروید  و بگوید ماشین خراب شد، نمی دانم چه کنم،و....از این حرف ها ...... اگر توانستید خود و خانواده را برای صبحانه و ناهار روز بعد و روز بعد- خور روز و دی گان- هم دعوت بگیرید.!

یکشنبه 27 آذر 1390 - 3:12:29 PM

ورود مرا به خاطر بسپار
عضویت در گوهردشت
رمز عبورم را فراموش کردم

آخرین مطالب


نگرش


بی شعوری؛ اساس مشکل یک جامعه


عذر خواهی


پرورش گرگ درون👌


کادو


کشتی نجات


مسیر شهادت


زائر


مهمان نوازی


خاندان کَرَم


نمایش سایر مطالب قبلی
آمار وبلاگ

140569 بازدید

134 بازدید امروز

144 بازدید دیروز

463 بازدید یک هفته گذشته

Powered by Gegli Social Network (Gohardasht.com)

آخرين وبلاگهاي بروز شده

Rss Feed

Advertisements